Kalite ve Sağlık

TSE K 599 Yıkanabilir Maske

TSE K 599 Belgesi Nedir?

Covid-19 pandemisi tüm dünyada bireysel koruyucu ekipman tüketiminde patlama yaşanmasına neden olurken yeni bir standart 11 Mayıs 2020 tarihinde literatürümüze girdi: TSE K 599 – Tekstilden Mamul Tekrar Kullanılabilir Koruyucu Yüz Maskeleri Standardı. Dünyada Fransa ve İspanya’dan sonra 3. ülke olarak Türkiye’nin hayata geçirdiği Yıkanabilir Maske Standardı, tıbbi ortamlar hariç her türlü günlük kullanımda virüs bulaşma olasılığını sınırlandırmayı amaçlayan maskeler için yapım, tasarım, performans gereklilikleri ve deney yöntemlerini belirler.

Yıkanabilir Maske Standardı TSE K 599 ile amaçlananlar

MERS, SARS, Ebola ve son olarak da Covid-19 pandemisinin tüm dünyada maske talebini üretim kapasitelerinin yetişemeyeceği boyuta getirmesi, tıbbi maskeler grubuna girmeyen çok çeşitli ürünün piyasaya sürülmesine yol açtı. Bu durum kullanıcıyı korumak bir yana daha da ciddi sağlık sorunları riskini beraberinde getirdi. TSE K 599 belgesi ile bundan böyle yıkanabilir maskelerin üretimi, tasarımı, temizlenme/kurutma işlemler ile etiket/ambalajlanmasına standart getirilmiş oldu.
TSE K 599’un amacı yıkanabilir maskelerin standardizasyonuyla Türk üreticilerinin kalitelerini belgeleyebilmeleri ve tüketicinin gerçek anlamda “koruyucu” yıkanabilir maskelere ulaşabilmesidir. Böylece birey sağlığıyla birlikte toplum sağlığı da korunacaktır. TSE K 599 ile yıkanabilir maskelerin sahip olması gereken minimum gereklilikleri içeren bir standartlar dizisi ortaya çıkmıştır.
Yıkanabilir Maske Standardı TSE K 599, Türk maske üreticilerinin ürün kalitelerini yükselterek dünya pazarlarında öne çıkmasına da yardımcı olacaktır.

Söz konusu standart için yapılan test ve muayeneler şu hususlara odaklanmaktadır:

  • Boyut kontrolü: Muayene ile elde edilen ölçüm değerleri, standartta yer alan boyutlar ile değerlendirilir ve en fazla ±5 mm sapmaya izin verilir.
  • Gözle muayene: Görünür yüzey kusurlarının olup olmadığı ve tekstil malzemelerinde herhangi bir yırtık, kesik, renk dalgalanması ve bozukluğu gibi hatalar gözle muayene ile tespit edilir.
  • Malzeme kontrolü: Kumaşının uygunluğu, insan sağlığına ve çevreye zararlı bir bileşen içerip içermediği ve içeriğinde alerjen bileşenler olup olmadığı kontrol edilir.
  • Maskenin sürekli takılabilme özelliğinin tespiti: Maske, 25 derece ± 5 derece sıcaklıkta en az dört saat süre ile sağlıklı bir kişiye giydirilerek maskenin sürekli takılabilme özelliği tespit edilir.
  • Sadece polyester kumaşlar için elektrostatik özellik: Nihayet polyester kumaşlar için elektrostatik özellik, TS EN 1149-2 standardına uygun şekilde test edilir.
    Maskeler bir de performans bakımından şu gereklilikleri sağlamak zorundadır:
  • Bakteri filtrasyon verimliliği: Maskeler TS EN 14683 standardına uygun şekilde teste tabi tutulur. Maskenin bakteri filtrasyon verimliliği, bu standartta yer alan asgari değere (BFV ≥ %90) uygun olmalıdır.
  • Solunabilirlik: Maskeler TS EN 14683 standardına uygun şekilde teste tabi tutulur. Maskenin basınç farkı, bu standartta yer alan asgari değere uygun olmalıdır.
  • Mikrobiyal temizlik düzeyi (biyoyük): Maskeler TS EN ISO 11737-1 standardına uygun şekilde teste tabi tutulur. Maskenin biyoyükü, ≤ 30 kob/g olmalıdır. Mikrobiyal temizliğe genelde biyoyük denmektedir.
  • Temizleme, yıkama ve kurutma işlemleri: Maskeler TS EN ISO 6330 standardına uygun şekilde teste tabi tutulur. Maske, performansını koruyarak en az beş yıkama ve kurutma döngüsüne dayanmalıdır.

Açıklanan muayene ve performans testlerinden sonra üretici firmalar, yeniden kullanılabilir maskenin gerekli kriterleri karşıladığını garanti edebilmelidir.

Toplumda yüz maskelerinin kullanımı, bulaşıcılığın azalması, bilhassa marketler-alışveriş merkezleri gibi kapalı ve kalabalık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında son derece önemlidir.

TSE K 599 standardına sahip BeSmartPro Yıkanabilir Maskeler ile hem bütçenize hem de maske atıklarınızı azaltarak çevrenize katkıda bulunabilirsiniz.